Мир у всьому світі. Коли?

 

Оскільки Всемогутній Бог створив людину для життя в райських умовах на землі, чому сьогодні наша рідна планета є глобальним полем битви, на якому ніколи не розсіюється дим війни? Відповідь на це запитання – у нижченаведеній статті. Крім того, вона просвітить нас відносно, без всякого сумніву, єдиної надії на вічний мир у цілому світі.

Мир за допомогою війни?

Це дивний світ! Сьогодні цивілізовані люди про вбивство знають більше, ніж про життя, а про війну більше, ніж про мир. Але все-таки вроджене бажання людини – це життя, а не смерть, мир, а не війна. Як ми можемо пояснити цей, перевернутий з ніг на голову, стан світу? Ці питання потребують логічної відповіді. Але спочатку радісна новина, яку не можна приховувати – надія на вічний мир у всьому світі є. Це не нездійсненна мрія. Це реальність. Це покоління може на собі відчути ці благословення.


"Історія засвідчує, що жодна війна ніколи не приводила до вічного миру"


Що це за надія? Третя світова війна? Певно, що ні! Історія засвідчує, що жодна війна ніколи не приводила до вічного миру. Зверніть увагу, наприклад, на записи про війни ХХ століття. У книзі “Дослідження війни” професор Райт зауважує, що в перші тридцять років ХХ століття тільки європейські держави вели сімдесят чотири війни. Вони тривали в середньому чотири роки – рекорд, не досягнутий людиною з дванадцятого століття. За підрахунками професора, це «освічене покоління» має військових втрат набагато більше, ніж за попередніх 800 років! І все-таки ця концентрація воєн, від якої холоне кров, під час одного покоління не принесла міцного миру.

Нерозумно також думати, що нарощування колосальної військової могутності назавжди відлякує народи від війни. Страх у людства не викликає спокою. Швидше реакція людей на страх – це підготовка до захисту та нападу. «Ті, хто прагне миру лише з погляду військової могутності, — сказав президент Ейзенхауер, — приречені, зрештою, опинитися в агонії на полі бою» (Нью-Йорк Таймс, 20 листопада 1953 р.).

Мир за допомогою дипломатії?

Чи може тверда надія на мир грунтуватися на вірі в дипломатію з її конференціями, мирними пактами та об'єднаннями народів? Багато людей вважає, що ці методи дають найбільшу надію на мир. Нещодавнє опитування показало, що 73 відсотки американців згодні з Дагом Хаммаршельдом, який сказав, що Організація Об'єднаних Націй «залишається головним джерелом надії на світ без страху». (Нью-Йорк Таймс, 18 травня 1954 р.) Оскільки багато хто покладає свої надії на дипломатію, ці слова римо-католицького єпископа Фултона Дж. Шина, опубліковані в «Нью-Йорк Таймс» від 20 квітня 1953 р., повинні навести на роздуми:

«Ті, хто надто довіряє одним лише словам, повинні пам'ятати, що між першою та другою світовими війнами під егідою Ліги Націй було підписано 4500 мирних договорів. За одинадцять місяців, що передували Другій світовій війні, було підписано 211 мирних договорів». Досі схильні довіряти дипломатії?

Результати мирних договорів

Таким чином, відкриваються очі на результат найзнаменитіших мирних договорів ХХ століття.
• Договір Ліги Націй 1920: п'ятдесят чотири країни пообіцяли «не вдаватися до війни». У 1930-х роках Японія напала на Китай, Італія напала на Ефіопію, а Росія – на Фінляндію.
• Російсько-польський пакт про ненапад 1920. У 1939 Росія захопила половину Польщі.
• Локарнські договори 1925 р. Німеччина підписала пакти про ненапад із Бельгією, Францією, Польщею та Чехословаччиною. У 1938 році Німеччина захопила Чехословаччину. Згодом війна прийшла до всіх.
• Італо-ефіопський пакт на 20 років 1928 р. У 1935 р. Італія напала.
• Пакт Бріана-Келлога 1929 р. Шістдесят дві країни відмовилися від війни. Майже всі воювали упродовж 15 років.
• Російсько-фінляндський пакт 1932. Росія напала на Фінляндію в 1939 році.
• Договори про ненапад Росії і країн Прибалтики 1939 з Латвією, Естонією та Литвою. Протягом року всі три були приєднані до Росії.
• Пакт Сталіна та Гітлера 1939 року. Мир мав тривати десять років, але Німеччина напала на Росію в 1941 р.
• Російсько-китайський пакт про ненапад 1945 р. на 30 років, але за 5 років з радянською допомогою китайські комуністи завоювали Китай.
• Російсько-югославський пакт 1945 року. Росія денонсувала його за місяць після підписання.
• Статут Організації Об'єднаних Націй, 1945 р. Шістдесят країн погодилися оголосити війну поза законом. Після цього повномасштабні бойові дії розпочалися в Палестині, Греції, Малайзії, Кореї та Індокитаї. Спроби Організації Об'єднаних Націй укласти офіційні мирні договори зазнають невдачі. Звичайно, у президента Ейзенхауера були вагомі підстави заявити: «Я переконаний, що миру не буває тільки в указах і договорах, хоч би з якими урочистостями вони були підписані» («Нью-Йорк Таймс», 20 листопада 1953 р.)

Визначення Бога цього світу. Чому необхідно?

Якщо більшість державних діячів була щирою у своїх зусиллях, чому всі надії людей на мир обернулися гіркою невдачею? Причини дві:

• Людина внаслідок гріха Адама недосконала і грішна. Отож жодний мирний пакт не може гарантувати, що не з'являться жадібні, егоїстичні правителі.
• Духовним правителем цього світу є сатана диявол.

"Весь світ лежить у злі ", – пояснював апостол Христа. Це означає, що всі народи землі перебувають під контролем сатани. Ніякі мирні договори, кулі або атомні бомби не можуть звести до нуля руйнівне зусилля диявола, «бога цього віку» - 1 Івана 5:19; 2 Кор. 4:4


Не обманюйте себе. Диявол — це не якесь абстрактне розуміння зла. Він хоче, щоб ви так думали.


Щоб довести, що сатана є реальною особистістю і що він має владу над земними урядами, звернемося до богонатхненного Слова Божого, де ми дізнаємося про спроби сатани змусити Сина Божого повстати проти свого Отця. “Знов диявол бере Його [Ісуса] на височезную гору і показує Йому всі царства на світі та їхню славу та й каже до Нього: Це все Тобі дам, якщо впадеш і мені Ти поклонишся! Тоді каже до нього Ісус: “Відійди, сатано!” Отже, сила диявола над народами реальна. Ось чому апостол Павло називав диявола та його демонів «миродержителями тьми віка сього» - Матв. 4:1-11; Еф. 6:12.

Ісус відкинув пропозицію правителя цього світу. Він знав, що у призначений час Його Батьком Йому буде дана Царська влада і наказ пасти народи “жезлом залізним”. (Об'яв. 19:15) Коли Христос матиме в руках “залізний жезл”, що відбудеться дуже скоро,  це також означає, що всі царства цього світу будуть знищені. Це нищівне знищення народів було передбачено в Даниїла 2:44 : “І за днів тих царів Небесний Бог поставить царство, що навіки не зруйнується, і те царство не буде віддане іншому народові. Воно потовче й покінчить усі ті царства, а само буде стояти на віки”.

Визначення правдивої надії

Тепер стає зрозуміло, що дійсною надією на мир у всьому світі має бути царство, царство, яке буде вічно правити цією планетою. Це означає Новий Світ для людства, який апостол Петро називає «нове небо і нова земля», на яких оселиться праведність. Цар Нового Світу вже править! У 1914 році Єгова поставив Христа на престол, як Царя. Пророкуючи це сходження на престол, Псалом 110:2 (AS) каже: «Єгова пошле жезл сили твоєї від Сіону: пануй серед ворогів твоїх».

Христос править, хоч його ворог диявол, ще діє у світі. Тільки не довго! Оскільки після свого зведення на престол Цар, наділений силою Єгови, розпочав наступальну війну проти невидимих сил диявола:” І сталася на небі війна. . .І скинутий був змій великий, вуж стародавній, що зветься диявол і сатана, що зводить усесвіт, і скинений був він додолу, а з ним і його ангели були скинуті. . . . Горе землі та морю, до вас бо диявол зійшов, маючи лютість велику, знаючи, що короткий час має” - 2 Пет. 3:13; Об.12:7, 9, 12.

Остання війна

«Короткий час» до чого? До війни Армагедон, названої в Біблії ”війною великого дня Бога Всемогутнього”. Ця війна вестиметься не людиною, а надлюдськими силами під керівництвом Христа Ісуса. Саме на це покоління припаде Армагедон, бо тепер видно ознаки «останніх днів». Деякі ознаки цього часу, згадані Ісусом у Матвія 24 розділі і Луки 21 розділі., ними є: світові війни, голод, надзвичайна кількість землетрусів, збільшення беззаконня, земна скорбота, народи і люди будуть охоплені страхом. «Коли ви побачите все це, – сказав Ісус, – по правді кажу вам; не перейде цей рід, аж усе це станеться », включаючи Армагедон. - Об. 16:14; Матв. 24:33-35.


Армагедон буде останньою війною, бо він покладе край усім війнам.


Більше не буде потреби вести війну: «Він [Єгова] зробить кінця, не повстане два рази насильство». Ніхто ніколи не буде сперечатися про те, чи Армагедон був необхідною війною, як люди сперечаються про війни, які вело людство! Це буде праведна війна. Так, про «Царя царів», Христа Ісуса, написано: «Він справедливо судить і воює. . . . А з Його уст виходив гострий меч, щоб ним бити народи» - Наум.1:9; Об. 17:14; 19:11, 15.

Це знищення народів потрібне, тому що вони не хочуть, щоб ними царював правдивий і живий Христос. Вони не відмовляться від свого правління. Але навіть знищення народів не принесе вічного миру, якщо не будуть знищені «світоправителі цієї темряви» – диявол і його демони. Оскільки Христос є «Князь миру», Він подбає про те, щоб жахливий противник світу разом із бісами був знищений в Армагедоні: « І схопив він змія, вужа стародавнього, що диявол він і сатана, і зв'язав його на тисячу років та кинув його до безодні, і замкнув його, і печатку над ним поклав…» - Іс. 9:6; Об. 20:1-4; Матв. 8:29.

Благословенна надія Нового Світу

Битва Армагедон очистить землю від зла, несправедливості, корупції. Ніколи більше національні бар'єри не поділять мешканців землі. Більше ніколи на землі не буде одночасно різних урядів, кожен із яких претендує на те, щоб бути правильним для людей. Ніколи більше не буде армій, флотів, військових літаків, гармат, танків, кулеметів та атомних бомб. Не буде бомбосховищ, вирв від бомб, радіоактивного «смертоносного пилу», нейтральних територій, лисячих нір, пам'ятників відомим і невідомим солдатам, статуй солдатів із багнетами і навіть військових академій. Бо нічого, абсолютно нічого не порушить мир і не зіпсує красу нового Божого світу.

Єгова гарантує: “ Ідіть і оглядайте Господні діла, які руйнування вчинив на землі! Аж до краю землі припиняє Він війни, ламає Він лука й трощить списа, палить вогнем колісниці! ”. “Бо ось Я створюю нове небо та землю нову, і не згадаються речі колишні, і не прийдуть на серце” - Пс.45:9, 10; Іс. 65:17.


Отже, стає зрозумілим, що Новий Світ Єгови є єдиною надією людини на вічний мир у всьому світі. Справді, це надія набагато краща!


Навіть якби людина могла зробити мир, вона все одно потребувала б лікарів, трунарів, могильників і виробників надгробків. Так, життя людини було б наповнене сльозами, глибокою скорботою, болем, сильними стражданнями і душевними муками. Отже, людству потрібно більше, ніж спокій. Йому потрібне життя. Йому потрібне здоров'я. Але жодне царство цього злого світу не може покласти край хворобам та цвинтарям. Новий Світ Єгови може! «І бачив я небо нове й нову землю, перше бо небо та перша земля проминули... І Бог кожну сльозу з очей їхніх зітре, і не буде вже смерті. Ані смутку, ані крику, ані болю вже не буде, бо перше минулося» - Об. 21:1, 4.

Що робити?

Що ви повинні зробити, щоб насолоджуватися благословеннями вічного миру в усьому світі, досконалого здоров'я та вічного життя на райській землі після Армагедону? Біблія відповідає: «Зодягніться у повну Божу зброю». Чому? «Щоб могли ви стати проти хитрощів диявольських».

Для ведення такої духовної боротьби вам також потрібен «меч духовний, яким є Слово Боже». Це означає, що ви повинні отримати знання та розуміння написаного Слова Єгови. Насправді, це також боротьба, тому що люди схильні вважати себе занадто зайнятими для вивчення Біблії.

Ця надмірна зайнятість у наші дні була передбачена Ісусом: «І як було за днів Ноєвих, то буде так само й за днів Сина Людського: їли, пили, женилися, заміж виходили… Немає нічого поганого в тому, щоб їсти, пити та одружуватися. Тоді що було не так? Те, що люди так глибоко занурилися в життєвий клопіт, думаючи, що так буде продовжуватися завжди, що вони не бажали слухати і прислухатися до попередження Ноя про кінець цього світу. Результат: «Прийшов потоп і всіх вигубив» - Еф. 6:11, 17; Луки 17:26, 27.


Тому знайдіть час, щоб вивчити звістку про мирний Новий Світ, який несуть вам свідки Єгови.


Уже формується суспільство Нового Світу, християни – чоловіки та жінки, які живуть для Нового Світу. Об'єднайтеся з ними. Вони, довівши вірність, переживуть Армагедон. Відмовтеся від вигаданих людиною, приречених на провал мирних планів цього контрольованого дияволом світу. Займіть правильну позицію щодо Нового Світу, його уряду та Царя.

Пам'ятайте, що в Армагедоні не буде нейтралітету. Усі, хто не на боці Царства Божого, насправді пасивно противляться йому. Цар Нового Світу, сам Христос, встановив це суворе, непохитне правило: «Хто не зо Мною, той супроти Мене» (Матв. 12:30).


Тож час нерішучості минув. Вирішіть зараз. Діяти треба зараз. Бо незабаром, в Армагедоні, надто заклопотаний світ, надто зайнятий, щоб прислухатися до попередження про власний кінець буде знищено. Але тобі не треба вмирати.